Termoakumulacyjne, trzywarstwowe dno o grubości 6,3mm (rondel, garnek 16,18,20cm) oraz 6,8mm (garnek 24cm oraz patelnia) zapewnia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie ciepła. Zakumulowane ciepło pozwala na dokończenie przyrządzania potraw w ciągu 10-15 minut po wyłączeniu płyty, co znacznie zmniejsza zużycie energii grzewczej. Połączenie dna z naczyniem zostało poddane precyzyjnej obróbce, dzięki czemu nie ulega zabrudzeniu podczas użytkowania. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznej, gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Nie są przeznaczone do użytku w piekarniku.
Uchwyty naczyń do gotowania są wykonane ze stali nierdzewnej, które mocowane są do ścianek za pomocą zgrzewania punktowego, a do pokrywy za pomocą śrub mocujących. Takie mocowanie uchwytów jest lepsze niż za pomocą nitów ( podczas pracy wokół nitów tworzą się ciemne plamy resztek jedzenia, które trudno zmyć, na których rozmnażają się drobnoustroje). Naczynia z uchwytami ze stali nierdzewnej można stosować na dowolnym palniku.
Pokrywka jest wykonana z żaroodpornego szkła o grubości 4mm z obręczą ze stali nierdzewnej i nie posiada otworu odprowadzającego parę. Została zaprojektowana tak, aby zatrzymać parę w garnku i zapewnić optymalne gotowanie poprzez uwalnianie pary w zależności od intensywności gotowania. Przez wyloty pary ucieka duża ilość wilgoci, a wraz z nią rozpuszczone składniki odżywcze, ciepło i aromaty. Krawędź pokrywki jest uformowana tak, aby pokrywa dokładnie przylegała do krawędzi naczynia. Opary kondensując między pokrywką a ściankami naczynia tworzą uszczelnienie wodne. Pary uwolnione podczas gotowania skraplają się na zimniejszej powierzchni pokrywki, a następnie spływają na dno naczynia. Ta stała cyrkulacja sprzyja zdrowemu i ekonomicznemu gotowaniu bez utraty ciepła, składników odżywczych i smaków zawartych w produktach. Podczas gotowania z zamkniętą pokrywką oszczędzamy energię.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Podczas korzystania z naczyń należy pamiętać, że rodzaj płyty, średnica pola grzewczego i objętość naczynia decydują o czasie potrzebnym do osiągnięcia wymaganej temperatury gotowania. Dno naczynia musi być suche. Kropelki wody zakłócają przenoszenie ciepła z palnika na zewnętrzną część dna i korodują stal nierdzewną. Dlatego po umyciu naczynia należy wytrzeć do sucha. Przy podgrzewaniu źle wytartych naczyń z kroplami wody na na zewnętrznej powierzchni dna i resztkami smaru technologicznego tworzą się plamy.
W przypadku korzystania z kuchenek gazowych zaleca się, aby płomień nie obejmował więcej niż 2/3 powierzchni dna. Wówczas płomień nie pozostawia śladów ani na plastikowych uchwytach ani na naczyniach. Natomiast przy płycie elektrycznej średnica elementu grzejnego nie może przekraczać średnicy dna naczynia. Ważne jest, aby regulować moc grzewczą. Gotowanie na małym ogniu zapobiega przegrzaniu naczyń, a zużycie ciepła jest optymalne. Konstrukcja dna zapewnia szybkie nagrzewanie, równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni oraz akumulację energii cieplnej stopniowo przenoszonej na produkt.
Pielęgnacja naczyń
Przed umyciem naczynia muszą ostygnąć. Po każdym użyciu zaleca się mycie naczyń miękką gąbką lub ściereczką z dowolnym detergentem. Po umyciu należy opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Większe zabrudzenia można usunąć za pomocą środków w proszku do czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej. Aby usunąć resztki przypalonego jedzenia, do naczynia należy wlać wodę z detergentem lub bez, podgrzać je i usunąć zabrudzenia drewnianą łopatką albo twardą gąbką. Nie zaleca się używania metalowych szczotek, noży czy skrobaków. W naczyniach zastosowano jednorodną stal nierdzewną, więc zarysowania wynikające z niestarannej konserwacji w żaden sposób nie wpływają na jakość potraw. Przywieranie potraw do wewnętrznej powierzchni naczynia jest wynikiem nie prawidłowo wybranego trybu grzania: - patelnia została niedostatecznie rozgrzana lub zbyt słabo nagrzewana podczas smażenia potraw. Należy unikać przegrzewania naczyń, ponieważ może to skutkować złotym lub jasnobrązowym przebarwieniem powierzchni stali nierdzewnej i tęczowymi plamami. Nie jest to wada naczynia i w żaden sposób nie wpływa na wytrzymałość naczynia ani na właściwości gotowanej żywności.
Garnki można myć w zmywarce, ale dla dłuższego użytkowania zaleca się mycie ręczne. Jest to bardzo proste, ponieważ są gładkie i wystarczy jedynie gąbka i trochę płynu do naczyń, aby pozbyć się resztek jedzenia z powierzchni naczynia. Zestaw posiada 2-letnią gwarancję.
ZESTAW ZAWIERA:
GARNEK Z POKRYWĄ 16CM - 2,2L WYS. 9,5CM
GARNEK Z POKRYWĄ 18CM - 3,2L WYS. 11CM
GARNEK Z POKRYWĄ 20CM - 4,3L WYS. 12CM
GARNEK Z POKRYWĄ 24CM - 6,7L WYS. 13,5CM
RONDEL 16CM - 2,2L WYS. 9,5CM
PATELNIA Z POKRYWĄ 24CM - 3,0L WYS. 6,5CM
WAGA KOMPLETU 12,7KG
ZALETY:
- wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 gatunek AISI 304
- starannie wypolerowana powierzchnia zapewnia doskonałe właściwości antykorozyjne
- trójwarstwowe dno zapewnia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie temperatury
- pokrywa ze szkła żaroodpornego bez otworu odprowadzającego parę zatrzymuje ją w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie
- modelowana krawędź zapobiega skapywaniu płynów na ścianki podczas napełniania i wylewania
- uchwyty naczyń mocowane są do ścianek techniką zgrzewania punktowego, a do pokrywy za pomocą śrub mocujących
- garnki można myć w zmywarce, ale dla dłuższego użytkowania zaleca się mycie ręczne
- gwarancja 2 lata
- każdy komplet zapakowany w pudełko prezentowe