Szczegóły
Zawartość zestawu
- nóż szefa kuchni 8"- 20 cm idealny do siekania,
- nóż do pieczywa 8" - 20 cm ząbki ułatwiają krojenie chleba,
- nóż do wędlin 8" - 20 cm sprawdzi się przy krojeniu,
- nóż uniwersalny 5" - 13 cm służy do krojenia,
- nóż do obierania 3,5" - 9 cm służy jako obieraczka,
- blok drewniany - pomoże w przechowywaniu noży.
Wykonanie noży
Noże ze stali walcowanej wykonane są z pasa stali nierdzewnej o wysokiej wytrzymałości.
Rękojeść
- 1. Do produkcji wykorzystuje się walcowaną stal nierdzewną.
- 2. Ze stali wycinana jest płyta.
- 3. Z płyty stali nierdzewnej drogą tłoczenia uzyskuje się dwie części rękojeści o pożądanym kształcie w celu wytworzenia rękojeści pustej w środku.
Pusta w środku rękojeść została wykonana z dwóch połówek ze stali nierdzewnej AISI 430, która należy do stopów o maksymalnej odporności na korozję i wytrzymuje duże obciążenia mechaniczne i termiczne. Nie pęka i nie obluzowuje się. Noże mogą być myte w zmywarce.
Ostrze
- 4. Do produkcji wykorzystuje się walcowaną stal nierdzewną.
- 5. Ze stali wycinana jest płyta.
- 6. Ostrze o pożądanym kształcie dostosowane do rękojeści pustej w środku wycina się z blachy nierdzewnej na maszynie do tłoczenia.
- 7. Obróbka cieplna ostrza: hartowanie w temperaturze 1050 stopni, a następnie chłodzenie do wymaganej twardości i elastyczności.
Gotowy nóż